Ce se mai scumpește în România, ai fi uimit: energia, carburantul și construcțiile sunt doar începutul

de: Alexandru Puiu
09 09. 2022

Puțini oameni înțeleg perspectivele pieței din următoarea perioadă mai bine decât administratorii de firme și managerii, persoane care muncesc în permanență pentru a găsi soluții să treacă peste multiplele crize cu care se confruntă la această oră.

Institutul Național de Statistică a publicat o analiză referitoare la situația economică a țării noastră, dar mai ales, o încercare de estimare a ceea ce urmează să se întâmple. În acest efort, au fost consultați foarte mulți manageri de pe meleaguri mioritice în speranța identificării unui numitor comun.

Ce urmează să se întâmplă în România, în economie, în piața muncii

În viitorul apropiat, managerii estimează o creștere moderată a activității în comerțul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariați din industria prelucrătoare, în construcții și servicii. Pe de altă parte, nu în ultimul rând, se vehiculează o creștere accentuată a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, cel puțin până în luna octombrie.

”Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

Pornind de la această referință, în ceea ce privește industria prelucrătoare, consensul este că producția va fi stabilă (+3 sold conjunctural), numărul de salariați va fi neschimbat, dar prețurilor vor creștere cu semnificativ (+35% sold conjunctural).

Prețurile vor exploda și în construcții (+44% sold conjunctural), în schimb nu se vor vedea modificări pe partea de salariați (-2%) și nici în ceea ce privește volumul de activitate.

Pe partea de comerț cu amănuntul, consensul este similar, +49% sold conjunctural când vine vorba de majorări de preț. Numărul salariaților va crește în acest domeniu (+14% sold conjunctural), în timp ce volumul de activitatea se va afla de asemenea pe un trend ascendent (+12%).

Nu în ultimul rând, dacă ne uităm la servicii, cererea nu va suferi modificări majore, va exista o stabilitate a numărului de salariați, dar, din nou, managerii sunt de părere că vom vedea creșteri de prețuri (+24% sold conjunctural).